Planteringsjord – vad får jag i påsen?

Tre stycken 40-literssäckar med KRAV-märkt grönsaksjord som är godkänd för ekologisk odling för totalt 179,00 kr eller fyra stycken 50-literssäckar för totalt 159,00 kr?

Det är nog ingen vild gissning att merparten av landets pallkragar är fyllda med det senare alternativet. Men vad är det egentligen man får för pengarna?

Just nu är det på modet att odla i säckar, kassar och pallkragar. I tidningar och på TV ser vi hur man häller jord ur säckar i alla möjliga behållare och vips har man prunkande grönsaksland. Då väcks frågan: vad är det i säckarna?

Matjorden som vi odlar i på våra lotter kan innehålla 10 miljarder bakterier och mikroorganismer per gram jord! Detta gör jorden levande och näringsrik. Med andra ord: det går inte att tillverka matjord.

Grönsakerna vi odlar tar upp näringen från jorden som de växer i. Ju näringsrikare jord, desto näringsrikare grönsaker. I grund och botten skiljer man mellan konstgödslade och naturgödslade jordar. På baksidan av påsarna med konstgödsel hittar du i regel beteckningen NPK, vilket står för de kemiska beteckningarna för kväve (N), fosfor (P) och kalium (K). Näringsämnena är desamma som i naturgödsel men de ger bara näring – inget mikroliv.

Visst går det att odla grönsaker enbart i konstgödslad köpejord och växterna kan till och med blir stora och fina. Men det mesta är vatten som binds upp av salterna i konstgödslet.

Naturgödsel är komposterad höns- eller kogödsel som tillför jorden nyttiga mikroorganismer vilka lockar till sig maskar och motverkar svampsjukdomar. Torkad hönsgödsel tillför dock endast näring.

Att tänka på när man köper jord i säckar:

  • Vårt koloniområde är miljödiplomerat och vi har förbundit oss att odla utan konstgödsel (NPK) och bekämpningsmedel.
  • Säckarnas innehåll varierar från tillverkare till tillverkare och även från leverans till leverans.
  • Vänd på påsen och läs det finstilta. Står det mineralgödsel betyder det NPK. Står det naturgödsel är det troligtvis torv blandad med hönsgödsel. KRAV-märke på säcken ger bättre kvalité.
  • Köpejord underlättar sådd och plantering men består till övervägande del av torv. Torv är närings- och kalkfattig vid brytning och därför tillförs det alltid näring i köpejord. Ren okomposterad torv stjäl näring vid förmultning. Vill du ha långsiktig jordförbättring är barkmull ett bättre alternativ.
  • Torvbrytning är ett ingrepp i naturen och det tar lång tid för torven att återbildas. Barkmull är en restprodukt från skogsindustrin så den är bättre för miljön.

Nedan: Trädgårdskomposten, här i formen av en kompostlimpa, är odlingslottens motor.

Kompostlimpa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s