Med en spade i din hand kommer du att förstå

David  Scheutz är inne på sin andra odlingssäsong på Råcksta Fritidsträdgårdar och har tillsammans med sitt band The Condensed Matter Mystics spelat in en sång om odling – och filmat musikvideon på vår koloni! Vi passade på att ställa några frågor om odling och musik.

Hej David! Hur kom du på idén att skriva en sång om odlande?

Under vår och tidig sommar i år övergick bandet från att mest spela andras låtar till att allt mer skriva eget material. För att kunna bidra till det funderar jag gärna över uppslag till nya låtar. I det här fallet arbetade min fru och jag på kolonilotten, när jag började leka med idéer om hur en låt om odlande skulle kunna låta. Det ligger nära till hands att skriva om sådant som engagerar en. Och koloniområdet, med allt som växer och allt arbete som ligger bakom, är en miljö som lätt sätter fantasin i rörelse.

Vad var det som fick dig intresserad av odlande, och hur länge sen var det?

Det har kommit på allvar under senare år. Jag har länge tyckt om koloniområden och tyckt att de är väldigt vackra, med myllret av färger och former under sommaren, allt som växer och utvecklas. Så småningom kom jag att bli nyfiken på att odla själv, som ett sätt att koppla av från arbete och vardagsstress, som dessutom ger konkreta resultat som är vackra att se på och goda att äta. Min fru och jag bor i en lägenhet utan balkong, så tanken på en plats där vi både kan odla och vila, som en liten trädgård, kändes väldigt lockande.

Ni sjunger bl.a. om ärter, morötter och sparris. Handen på hjärtat: odlar du verkligen den svåra sparrisen, och om så, hur var årets skörd?

Nej, här har jag tagit mig vissa poetiska friheter. Vi har inte odlat sparris, däremot har vi, inte utan framgång, odlat sparrissallat, en högväxt sallat där även stjälken kan användas. I övrigt har vi nog faktiskt odlat allt som förekommer i texten.

”With a shovel in your hand you will understand” sjunger ni. Vad är det man förstår med en spade i handen egentligen?

Odlandets glädje! Den tillfredsställelse och det välmående det ger att vara närvarande i det konkreta arbetet på kolonilotten, att se saker gro och frodas, och att ta dem tillvara. Skönheten i det som växer.

Och sist men inte minst: var kan man se er framföra Working on the land, och andra låtar från er nysläppta skiva?

Vi kommer att framträda som ett av tre band på Brother Tuck, Götgatan 85, någon gång mellan kl 19 och 22, söndag 11 november. Om man inte har möjlighet att komma dit, men ändå vill höra oss, så hittar man vår nya skiva “Chaos and Fractions” på Spotify och andra streaming-tjänster, Man kan också följa oss på Facebook för att hålla koll på kommande spelningar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s