3 snabba med Daniel Björklund, verksamhetsansvarig på Skillebyholm

För snart en månad sedan fick Råcksta Fritidsträdgårdar besök av Daniel Björklund, trädgårdsmästare och verksamhetsansvarig på Skillebyholm. I sin föreläsning berättade han om hur man får en frisk och näringsrik grönsaksodling, växelbruk och kompostering. I rasten passade vi på att ställa tre snabba frågor till honom om så kallade ”low hanging fruit” för oss odlare – alltså enkla tips och vad tänka på för en bättre jord och skörd.

20190508_191557 - kopia

Skiss över mängd gödsel per vanliga grönsaker + växtföljd från en av Skillebyholms odlingsanläggningar anno 2017.

Något vanligt missförstånd om vad som ska läggas i komposten?

Övertro på att man måste ha kalk i komposten. Det gäller inte alla jordar, och speciellt inte för lerjordar. En annan sak man ska undvika i komposten konventionellt odlad frukt och grönt som är besprutat. Det tar död på mikrolivet, så det ska man vara försiktig med. Citrusfrukter är något annat som man ska vara försiktigt med att tillföra i större kvantiteter.

Ditt bästa tips för att få en bra skörd på sina hallonbuskar?

Beskär hallonbuskarna så att du har inte fler än 7 kraftiga skott per löpmeter – och här ska man vara stenhård! Dessutom rekommenderar jag att man gör en bra gödsling på våren för att stödja tillväxten. Sedan är även täckodling med förslagsvis gräsklipp bra för hallonbuskarna, det är både uppbyggande och täcker bort ogräs.

Om du kunde ge ett råd till en nybörjare som kan göra stor skillnad, vad är det?

Det ena är, att om du har en tung jord: jobba i upphöjd bädd. Mitt andra råd är att förkultivera plantor, speciellt om du har dålig jordstruktur.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s