Rapport från junis studiebesök på Skillebyholm

Som en fristående fortsättning på Daniel Björklunds föreläsning i maj inbjöds alla odlare till Skillebyholm på studiebesök. Skillebyholm är en mötesplats, ett centrum för biodynamisk odling, utbildning och hållbar utveckling. Gården ligger utanför Järna och består av vackra trähus och växthus som omringar den vita gamla herrgården.

Efter en introduktion började vi rundturen vid kompostparken. ”Det är i komposten som allt växtliv börjar och slutar”, menar Daniel Björklund. Skillebyholm gör sin egen jord, både planterings- och såjord, av lövkomposter som grund. Det tar 4 år innan komposterna förmultnar och därför är 2015 års kompost är den jord som används för årets plantor. Vi passade på att känna på 2016års kompost. En fantastisk jord!

Daniel berättar under besöket att brist på vatten är ett problem, och hot, för verksamheten. För att använda vattnet så rationellt som möjligt och minska avdunstningen, har de droppslangar mellan grödorna både ute på frimark och växthuset.

I en skogsglänta kämpar örtagården om utrymme med skogen. Skillebyholms örtagård är en fröjd för ögat och gommen. Vackra färger och former och starka smaker och lukter av t.ex. timjan, libbsticka och dragon. Fjärilar och humlor i massor.

Örtagården2

Bild från Skillebyholms örtagård taget under studiebesöket 15 juni.

Blomsterlandet hade ännu inte slagit ut, men vi kände igen blomsterväven från vår egen förenings lott. Inspirationen har vi ju därifrån.

De fyra växthusen består av en stålkonstruktion som är original från början av 1900talet och kommer ursprungligen från Hässelby villastad då växthusen där fick ge plats till bostadshus. De togs om hand och fraktades till Skillebyholm och har renoverats nyligen. Skillebyholm har en 9-årig växtföljd ute på frilanden. Men för tomater praktiseras man ett uttalande av Rudolf Steiner ”Tomater trivs i sig själv”. Tomaterna odlas därför i ett och samma växthus och i samma odlingsbädd år efter år och gödslas med egentillverkad tomatkompost, detta med ett fantastiskt resultat.

Med fyllda kassar av plantor åkte vi vidare till Ytterjärna Kulturcentrum för lunch efter en mycket inspirerande förmiddag.

Gå gärna in på Skillebyholms webbsida http://www.skillebyholm.com för att läsa mer om utbildningar, trädgården, gårdsbutiken, restaurangen och aktuella händelser. Skillebyholm är alltid öppen för besök.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s