Har du förberett din kolonilott för vintern?

Vare sig det är första året du har en kolonilott, eller tjugonde: nu är det hög tid att förbereda din lott för vintern. Och med förbereda menar jag i första hand det berömda höstgrävet!

Varför ska man då höstgräva? Och låt mig förtydliga här, att höstgrävet i första hand är en nödvändighet för oss som odlar på lerjord. Vilket alltså är fallet för de flesta av oss på Råcksta Fritidsträdgårdar

Varför lerjorden kräva höstgrävning

Lera är egentligen väldigt fin sand, och packas därför lätt ihop. Om man låter jorden ligga obearbetad hela vintern, packas den ihop ännu mera av regnet och blir ännu hårdare och svårbearbetad – samt syrefattig. Varför är nu det viktigt då? Jo, växterna vi odlar är lika beroende av syre som av vatten och sol.

Tunga lerjordar blir verkligen mycket lättare att hantera om man gräver på hösten och låter frosten spränga de stora lerklumparna. Då blir jorden fin och fluffig till våren.

Det är lättast att höstgräva när frosten har bildat en tunn ”skorpa” på leran, då släpper leran både spade och skon. Daggmaskarna, våra flitiga medarbetare, har hunnit krypa långt ner i jorden. Lämna jorden i stora kockor så att vattnet under vintern kan komma långt ner i jorden och spränga leran.

Vill du veta hur proffsen höstgräver? Läs mer här!

Några argument för höstgrävning

  1. Luft i jorden är lika viktigt för växterna som fukt och näring. Om man inte gräver (gäller i synnerhet tung lerjord) är det nästan lönlöst att försöka odla något eftersom växternas rötter kvävs när de inte får tillräckligt med syre.
  2. Höstgrävning gör att man får jord som är lucker och har bra struktur. Med bra struktur menas att jorden är smulig och luftig, och i de flesta trädgårdar tar det minst 3 – 4 år att få den kvaliteten. När man gräver ska man tillföra mullämnen som kompost, barkmull, löv, halm eller torv.
  3. Med höstgrävning blir det mindre ogräs – både för att höstgrävningen är ett bra tillfälle att ta bort rotogräs, och för att många ogräsfrön är ljusgroende. Vänds de ner i jorden gror de inte.
  4. Växtrester kan grävas ner, det tillför jorden näring och skapar bra förutsättningar för grödorna som ska sås året efter.
  5. Genom att ha öppen jord och höstgräva så försvårar man för sniglarna som inte får så många ställen att gömma sig på.
  6. Man slipper betala dyrt att gå på gym.

Så, lycka till med årets höstgräv – vare sig det är premiär eller tradition!

Hälsningar,

Odlingsrådgivare Maj-Len

Kålrot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s