Lyckas med potatisodlandet 2020

På senare år har det kommit flera nya, motståndskraftiga sorter som passar bra till fritidsodling. Följande nya sorter rekommenderar vi odlingsrådgivare för 2020:

Bra potatissorter 2020

Förgro sättpotatis

Om du lägger potatisen att förgro i ljus och vid ungefär + 15° så växer knubbiga, gröna groddar fram. Förgrodd sättpotatis börjar växa direkt när du satt den i jorden. Du vinner flera veckor i tid och kan börja skörda tidigare. Därför är det särskilt bra att förgro den tidiga potatisen.

Jorden bör vara allsidigt gödslad, gärna med välbrunnen stallgödsel. För mycket kväve i potatislandet ger vattniga knölar med sämre smak. Potatis som gödslats kraftigt med kväve går också sämre att lagra.

För att undvika sjukdomsangrepp är det viktigt att byta växtplats ofta. Helst ska det dröja 3 – 4 år efter en potatiskultur innan du odlar potatis igen på samma ställe.

Dags att sätta

Vänta tills jorden blivit varm innan du sätter potatis. Den börjar inte växa förrän temperaturen i jorden nått 7 – 8°. Om du sätter för tidigt och sättpotatisen blir liggande utan att växa, ökar risken för sjukdomsangrepp som bladmögel potatisröta.
Potatis sätts i rader med 50 – 70 cm radavstånd. Sätt potatisarna 5 – 8 cm under jordytan och med 20 cm avstånd i raden om knölarna är små, 25 – 30 cm om de är stora.

Sorter vi inte rekommenderar på vår koloni

King Edward, Bintje, Swift och Mandelpotatis är rena bladmögelmagneter och bör inte odlas på kolonilotterna över huvud taget. Om bladmögel komposteras eller hamnar på något sätt i jorden och blir jordbundet, kan det vara slut med potatisodling för alltid på vårt koloniområde.

Hälsningar,

Odlingsrådgivare Maj-Len

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s